2024 április 19

RSS Facebook

2012. május 17. csütörtök, 09:07

Rendben célba ért a Szojuz

Értékelés:
(0 értékelés)


Rendben kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) csütörtökön a két napja a bajkonuri Kazahsztánból felbocsátott Szojuz TMA-04M orosz űrhajó - jelentette a Moszkva melletti Koroljovban lévő repülésirányítási központ.

A dokkolási művelet automata üzemmódban zajlott. A Szojuz három űrhajóst - a veterán orosz Gennagyij Padalkát, az újonc Szergej Rjevint és az amerikai Joseph Acabát szállította a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrbázisra. A három asztronauta a tervek szerint 4 és fél hónapot tölt el az ISS-en.




Az indítást eredetileg március 30-ára tervezték, de ki kellett cserélni az űrkabint, mert a nyomáspróba során megsérült. Az ISS-en jelenleg egy-egy orosz, amerikai és holland űrhajós, Oleg Kononyenko, Don Pettit és André Kuipers teljesít szolgálatot.

Közös feladatuk lesz az első magánűrhajó, a Dragon fogadása. Az űreszközt az újabban kitűzött indítási időpont szerint szombaton indítják útjára a floridai Cape Canaveralról egyelőre ember nélkül. Az amerikai SpaceX cég által üzemeltett Dragont - miután az megközelíti az űrbázist - az űrhajósok fogják be egy robotkarral.

MTI

Fotó: NASA