2024 március 29

RSS Facebook

2012. február 01. szerda, 09:11

Esti rendelet a Malévről Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke tegnap délután még arról beszélt, hogy minden utas pénze biztonságban van, később viszont egy 18 órakor hatályba lépő kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a légitársaság utasainak kártalanításáról. A kormány 2milliárd forintot különített el az esetleges károk megtérítésére.

Berényi pár órával a kormányrendelet hatályba lépése előtt elmondta: 757 ezer foglalást jegyeztek a következő hónapokra. Úgy fogalmazott, az utasok pénze többszörösen biztosítva van, visszakaphatják a IATA-tól, a biztosítóktól és a Malév letétéből. "Repülünk, és remélem, holnap is repülünk" - mondta.





A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: lépéseket tettek azért, hogy "egy elkerülhetetlennek bizonyuló leállás napján és az azutáni három napban az utazó vagy visszaúton lévő utasok számára a szükséges közvetlen segítség költségeit fedező források rendelkezésre álljanak".

Kérdéses, hogy a rendelet azért készült-e, mert leállhat a Malév. Este így reagált Róna Márta, a Malév Zrt. szóvivője: "a menedzsment azon dolgozik, hogy a légitársaság tovább üzemeljen", és "reményeik szerint a járatok továbbra is menetrend szerint közlekednek".

A kormányrendelet részletezi, hogy ki jogosult kártalanításra: A Malév járatainak leállása előtt vásárolták meg jegyüket, és a jegy a leállás napjára vagy az azt követő három napra szól. Azok is, akik a leállás napján vagy előtte elutaztak, és február 29. előtt utaznának vissza. Március 31-ig lehet benyújtani az igényeket.

A Malév gondoskodik átfoglalásról más járatokra, alternatív közlekedési módokról vagy az utasok ellátásáról.