2024 március 28

RSS Facebook

2012. január 15. vasárnap, 18:39

A Fobosz-Grunt várható becsapódása: vasárnap este Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Az orosz űrügynökség vasárnapi közleménye szerint moszkvai idő szerint 21.30 és 23.30 óra közötti intervallumban várható a Fobosz-Grunt űrállomás maradványainak becsapódása. A Roszkoszmosz adatai azt jelzik, hogy az űreszköz jelenleg 87 perc alatt tesz meg egy fordulatot a Föld körül és folyamatosan süllyedő pályán halad. A becsapódás újabb valószínűsíthető helyét az óceánon az alábbi térkép jelöli:

http://www.roscosmos.ru/main.php?id=2&nid=18564

A legfrissebb hivatalos közlemény szerint az űreszköz pályájának legtávolabbi pontja a Földtől 133.3 km, legközelebbi pontja 113.8 km. A becsapódás körzetének lehetséges középpontja az Atlanti-óceánon, Közép-Amerika térségében van. A várható becsapódási időpont (moszkvai idő szerint) 22.08 óra.

Az aeromagazin.hu folyamatosan beszámolt a 2011. november 9-én indított űrállomás útjáról. Mint emlékezetes, az űreszköz a Föld körül pályára állt, ám onnan nem vett irányt a Mars felé, mivel máig kiderítetlen meghibásodás történt. A 15 éves előkészületek nyomán a kudarc felbecsülhetetlen károkat okoz Oroszországnak és a nemzetközi tudományos kutatásoknak. Az orosz hatóságok az elmúlt napokban állandóan pontosított adatokkal segítették  a  különböző államok katasztrófa elhárító szolgálatait a becsapódás miatt esetleg bekövetkező rendkívüli helyzetek megelőzésében.

Meruk József