2024 március 29

RSS Facebook

2012. január 15. vasárnap, 12:36

Fobosz-Grunt lezuhanása: vasárnap Argentína közelében Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A Roszkozmosz orosz űrügynökség pénteken két közleményben is foglalkozott a novemberben indított, ám a Mars felé vezető célpálya helyett süllyedő, Föld-körüli pályára állt orosz űrállomás földi légkörbe való becsapódásának körülményeivel. A módosított előrejelzés szerint az űreszköz egyes darabjai várhatóan Argentína partjaitól több száz kilométerre, nemzetközi vizeken érhetik el a földfelszín

http://www.roscosmos.ru/main.php?id=2&nid=18551 ÚJ TÉRKÉP ITT!

A Roszkoszmosz pénteki jelentései pontosították a két nappal korábbi prognózist, egyszersmint tudatták, hogy a további pontosítás a vasárnapra előre jelzett, most Argentína közelébe várt becsapódást megelőző 24 órában lehetséges. Az orosz űrkutatási szervezetek ugyan nem tudtak rádióutasításokat eljuttatni a meghibásodott űrállomásra, ám folyamatosan követik az űreszköz mozgását. Az orosz tudományos kutató-elemző központ tájékoztatja a folyamatokról az ENSZ együttműködő nemzetközi és nemzeti szervezeteit. Oroszországban készenléti beavatkozó csoportot hoztak létre arra az esetre, ha a becsapódás orosz területen történne. Az orosz külügyminisztérium feladata más országok tájékoztatása.

Az aeromagazin.hu az elmúlt két hónapban folyamatosan tudósított  az orosz űrmisszió történéseiről és elemző írások sorozatát közölte az orosz kozmikus ágazatot ért kudarcok tudományos-műszaki és társadalmi hátteréről.

Meruk József