2024 április 27

RSS Facebook

2019. április 10. szerda, 15:04

A lengyel FLARIS LAR1 személyi jet szűzfelszállása Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Április 5-én végrehajtotta a lengyel FLARIS LAR1-es nagy sebességű személyi jet az első felszállását a lengyelországi Zielona Gora Babimost repülőtéren. Az egy sugárhajtóműves kisgépet arra tervezte a Metal Masters elnevezésű cég, hogy magán pilóta jogosítással rendelkező tulajdonosa is vezethessen jetet privát célú repülés során.

A mindössze egyetlen Williams FJ33-5A gázturbinával repülő gépet a tervezői szerint akár füves repülőtérről is lehet majd használni, miközben az utazó sebessége megegyezik egy utasszállító repülőgép sebességével, azaz 770 km/óra és képes akár 7600 méteres magasságba FL250-re emelkedni. Hatótávolsága egy pilótával 3200 km, egy pilótával és négy utassal 2200 km.

A LAR1-es speciális mérete és teljesítménye miatt egy új kategóriát is teremtett, amelynek az elnevezése HPJ, azaz High Speed Personal Jet, nagy sebességű személyi jet, amelyen a pilótán kívül még négy utas foglalhat helyet. A gép maximális felszállósúlya 1500 kg, ezért a very light jet kategóriába tartozik. 

A céget alapító és a projektet vezető Rafal Landinski szerint a szűzfelszállás az elvárásoknak megfelelően sikerült. A kis szerkezet alig 100 méteres gurulás után emelkedett el a repülőtér futópályájáról, amit követően pár másodpercet repült a levegőben. A gép berepülése egyelőre a lengyel nemzeti hatóság felügyelete alatt zajlik experimental kategóriában, de a tulajdonos célja, hogy a LAR1-es EASA típusjogosítással rendelkezzen a jövőben. A cég egyelőre még nem vesz fel megrendeléseket a típusra, amelynek a tervezett ára 2 millió dollár körül lesz.

A szűzfelszállásról készült videók az alábbi linken láthatóak:

https://www.youtube.com

https://www.youtube.com

Fotó: Metal Masters