2024 április 28

RSS Facebook

2019. április 08. hétfő, 15:19

Befejeződött a Mi–26-os nehéz helikopter legújabb változatának a berepülése Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Április 4-én végrehajtotta befejező felszállását a Russian Helicopters által gyártott Mi–26-os nehéz helikopter legújabb, Mi–26T2V változata, amivel lezárult az új típusváltozat berepülési programja. A világ jelenlegi legnagyobb forgószárnyasát az 1980-as évek óta gyártják és ez idáig több, mint 300 példány készült belőle. A nyolc rotorlapátos helikopter maximálisan 20 tonna hasznos teher szállítására alkalmas. De ezzel a helikopter típussal tartják a helikopteres teher emelés világrekordját is, ami 56,7 tonna volt.

A legújabb Mi–26T2V típusváltozat első példányának – amelyen számos rendszert és berendezést modernizáltak – tavaly augusztusban zajlott a szűzfelszállása. Az újdonságok között szerepel az NPK90-2V digitális avionikai csomag, az új robotpilóta, amellyel immár műszeres megközelítési eljárást is végre lehet hajtani, éjjellátó készülék használatára alkalmas pilótakabin kialakítás, és egy teljesen új, modernizált navigációs-rendszer és műholdas kommunikációs rendszer is. Továbbá becsapódási-energia elnyelő üléseket kapott a személyzet és beépítették a helikopterbe a radar-, lézer- és elektro-optikai vezérlésű rakéták ellen védelmet nyújtó Vityebszk önvédelmi-rendszert is. Ebben hő-, ultraviola és infravörös érzékelők is be vannak építve, illetve aktív radar zavaró és infracsapda szóró berendezést is tartalmaz a védelmi rendszere.

A Mi–26-os típust első sorban az orosz légi és kozmikus haderő egységei használják mobil ballisztikus rakéták és páncélozott járművek speciális légi szállítására. De ez a típus az alapja annak a tervezett új kínai-orosz közepes szállítóhelikopternek is, amelyet a két ország a jövőben kíván együttesen kifejleszteni.

Fotó: Russian Helicopters