2024 április 29

RSS Facebook

2019. március 12. kedd, 09:57

2032-re készülhet el az új kínai-orosz 40 tonnás nehéz helikopter Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)



Tavaly novemberben az Airshow China 2018-as kiállításon mutatták be annak a 40 tonnás nehéz helikopternek a makettjét, amelyet Kína és Oroszország közösen kíván kifejleszteni a közeljövőben. A tervek szerint 2032-ben már át is adhatják az első példányát az új forgószárnyasnak. Erről Wu Ximing, a kínai Aviation Industry Corporation (AIC) helikopter főkonstruktőre és politikai tanácsadója beszélt a napokban a kínai médiumoknak tartott sajtótájékoztatón.

Az együttműködés azért fontos Oroszországgal, mondta el a helikopter főkonstruktőr, mert az orosz repülőgép ipar komoly tapasztalatokkal rendelkezik a nehéz helikopterek gyártásában. Ilyen az 56 tonna maximális felszállós súlyú Mi–26-os nehéz helikopter. Szeretnék átvenni az orosz helikopter gyártóktól azt a technológiai tudást például, amely révén meg tudták valósítani a hajtóművek teljesítményének az átvitelét a rotorokra az óriás helikopterek tekintetében. Kínában erre vonatkozóan ugyanis nincsenek még hasznosítható tapasztalatok a helikopter gyártás területén.

A közeljövőben az évszázad szerződését kötheti meg az orosz állami Rostec cég Kínával egy közel négy éves tárgyalási sorozat befejezéseként. Amennyiben valóban megszületik a megállapodás, akkor 200 nehéz helikopter gyártásáról egyezik meg egymással az orosz és kínai fél. A tervek szerint kínai mérnökök tervezik majd meg a nehéz helikoptert és a gyártás is az ázsiai országban zajlik majd, az orosz szakemberek pedig technikai tanácsadóként vesznek részt a projektben.

Az elképzelések szerint az egyelőre Advanced Heavy Lift névre keresztelt forgószárnyas 15 tonna hasznos teher szállítására lesz majd alkalmas 630 km-es távolságra 300 km/órás utazósebességgel. A cél a 40 tonnás nehéz helikopter megalkotásával az, hogy ezzel a szerkezettel speciális műszaki berendezéseket, járműveket lehessen a levegőben szállítani, méghozzá anélkül, hogy repülőtérre lenne szükség ehhez, vagyis olyan helyekre is el lehessen juttatni például olajfúró berendezéseket, ahova eddig megfelelő szállító eszköz hiányában ez nem volt lehetséges. Katonai felhasználásként pedig páncélos járművek, lövegek, rakéták szállítására lesz alkalmas a nehéz helikopter, amellyel így bárhova eljuttathatóak lesznek ezek a hadfelszerelések. De kiválóan bevethetőek lesznek természeti és ipari katasztrófák felszámolása során is olyan esetekben, ahol más eszközökkel nem lehet a katasztrófa helyszínét megközelíteni.

Kína azt tervezi, hogy a jövőben egy teljes helikopter családot kifejleszt az 500 kg-os könnyű kategóriától kezdve egészen a 2032-re elkészülő 40 tonnás változatig.


Fotó: IC