2024 április 27

RSS Facebook

2019. február 12. kedd, 07:06

Fáról kimentett vitorlázórepülő pilóta Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Február 2-án délután negyed kettőkor azért riasztották a Brit Királyi Parti Őrség ügyeletét, mert az angliai Sussex megyei South Downsban egy vitorlázó repülőgép fára szállt. A gép mintegy 15 méteres magasságban akadt fenn a fák vékony ágakból álló koronáján úgy, hogy a pilóta nem tudott kijutni a repülőgép pilótafülkéjéből.

A parti őrség a közeli Lee on Solentben lévő helikopteres mentő egységet riasztotta, hogy repüljön a helyszínre és segítsen a bajba jutott pilótán. Mivel a vitorlázógép igen veszélyes pozícióban akadt fenn a fán – orral a föld felé – s bármelyik pillanatban lezuhanhatott volna a talajra, ezért a mentő egység úgy döntött, hogy helikopteres csőrlőzéssel mentik ki a vitorlázógépből a bent rekedt vitorlázó pilótát.

A mentés megkezdése előtt a helyszínre érkezett tűzoltók kötelekkel rögzítették a bajba jutott vitorlázógépet, nehogy a főlé repülő mentőhelikopter rotor szele lefújja a gépet a magasból és a benne lévő személy súlyos sérüléseket szenvedjen. Ezt követően a helikopter a sérült gép fölé ereszkedett mintegy 60 méteres magasságban és ott megfüggeszkedett. A légi mentőt ezt követően csörlővel eresztették a roncshoz, ami azért volt nehéz feladat, mert a csörlőkezelőnek a fák ágai között kellett leeresztenie a kollégáját a roncsig. Miután a mentőst leeresztették a géphez egy hevedert csatolt a pilótára és így húzták ki őt a sérült repülőgépből.

A sikeres akciót követően a repülőgép vezetőt a parti őrség helikopteres egysége átadta a helyszínre érkezett mentőautó személyzetének.

Fotó: Eddie Mitchell

A mentésről készült videó az alábbi linken látható:

https://youtu.be/9ScOGAIjbpM