2024 április 19

RSS Facebook

2017. május 19. péntek, 11:48

Felszántotta a betont egy oldtimer Vampire jet Angliában Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Április 30-án légifotózást terveztek lelkes légi fényképészek az angliai Wolverhampton repülőterén. Ám a fotó repülés első fázisában, azaz az öreg Vampire felszállása során igen meglepő dolog történt. A gép a városi repülőtér betonján gyorsulva egyszer csak felkapta a futópálya aszfaltjának egy jelentős részét, hatamas kárt okozva a repülőtérnek. Szerencsére a manőver során sem a gép, sem pedig a pilótája nem sérült meg.

Már a pálya végére történő gurulás közben látni lehetett, hogy a két üléses sugárhajtású de Havilland gép meglehetősen alacsonyan lévő hajtómű kiáramló nyílása már alapjáraton is kisebb aszfalt és beton darabokat fúj el maga mögött. De az igazi sokk akkor következett be, amikor a gép a pálya végéről nekilódult a felszállásnak...

Már az indulás pillanatában több négyzetméteres darabok szakadtak fel a gép mögött a futópályán, majd miután a gép elindult további aszfalt foltok váltak el a futópálya alapjától. Persze a történtek után a futópálya teljesen használhatatlanná vált, így az öreg Vampire is kénytelen volt a repülőtérnek egy másik pályáját használni a leszállásra. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a felszállás közben történt pálya rombolásból a gép pilótája semmit sem vett észre és teljes nyugalommal hajtotta végre a manővert.

A de Havilland Vampire 1946-tól állt a Brit Királyi Légierő (RAF) szolgálatában, mint sugárhajtású vadászgép. Egyik különlegessége az, hogy a pilótafülke és a hajtómű mögötti része a gépnek két törzs félből áll, amelyet a vízszintes vezérsík köt össze, hasonlóan a II: világháborús P–38-as Lightninghez. Az incidensben részt vett WZ507-es lajstromszámú magántulajdonban lévő Vampire egyébként eladó. Az ára 100 ezer font, ami 36 millió forint jelenleg.

A gép felszállásáról készült videófelvételt az alábbi linken látható:

https://www.youtube.com

Fotó: UK Airshow Review