2024 március 29

RSS Facebook

2017. május 12. péntek, 11:14

Kigurult az utolsó Cessna Citation Mustang a kansasi gyártósorról Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Május 11-én kigurult az amerikai Cessna repülőgépgyár kansasi hangárjából az utolsó elkészült Cessna Citation Mustang üzleti jet. A gépet heteken belül átadják az új tulajdonosának. A Mustang jelenleg az egyik legkedveltebb típus a könnyű üzleti gépek (light jet) kategóriában, amelynek az egyik előfutára volt a 2005-ös megjelenését követően. A típusból az elmúlt 12 év alatt összesen több, mint 470 példányt gyártottak.

A Mustang sikerét a Cessna gyár a Citation M2-es típussal szeretné folytatni, amely a cég elképzelése szerint a váltó típusa a nagy sikerű elődnek. Az M2-es modellt 2013-ban mutatták be a kansasiak, s hamar igen népszerűvé vált a light jetet üzemeltetők körében. Jól illusztrálja ezt a sikert, hogy a négy évvel ezelőtti bevezetése óta több, mint 150 példányt átadtak már az M2-esből.

A Cessna Citation M2-es egyaránt alkalmas magáncélú repülésekre, charterezésre és céges üzleti repülésre. Az új Williams FJ44-es hajtóműveinek köszönhetően az utazósebessége meghaladja a 400 csomót, s a gép pilótafülkéje pedig a Garmin G3000-es avionikával úgy let kialakítva, hogy alkalmas egy pilótás üzemeltetésre is, akár hét utassal a fedélzetén.

Fotó: Textron