2024 március 29

RSS Facebook

2017. április 07. péntek, 10:10

Beszáll a kis helikopter üzletbe az osztrák Diamond Aircraft Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Az április 5 és 8 között zajló friedrichshafeni Aero Messe repülőkiállításon és vásáron jelentette be az osztrák Diamond Aircraft, hogy új profilként bekapcsolódik a kis helikopterek gyártásába is a jövőben. Ennek első lépéseként mutatta be a wienerneustadti gyár a DART 280-as helikopter koncepicóját, ami egy könnyű egy hajtóműves robbanómotor forgószárnyas lesz.

 A kiállításon tartott prezentáción arról beszéltek a gyár vezetői, hogy egy egész helikopter családot kívánnak majd piacra dobni a jövőben, amelyben a hagyományos elrendezésű kiképző helikopterek mellett hibrid-elektromos meghajtásű tiltrotoros quad modellek is lesznek.

 A tervek szerint a DART 280-as modell egy könnyű, kompozit anyagból készülő kis helikopter lesz, amelynek a maximális felszállósúlya 1350 kg. A hasznos terhelhetősége 560 kg, és a farok rotorját elektromos motor hajtja meg majd. A főrotort működtető négyütemű motor 280 lóerős lesz és jet üzemanyaggal is működtethető lesz. A tervek szerint a helikopternek behúzható, energia elnyelő futóművei lesznek. Az előzetes tervek szerint másfél év múlva érhet el arra a szinte a fejlesztés, hogy a helikopter a levegőbe emelkedhessen. Ezt követően még legalább egy év kell majd ahhoz, hogy az új forgószárnyas megkaphassa az EASA-tól a típusjogosítási engedélyét.

Az osztrák Dimamond Aircraft ezzel az új irányzattal az amerikai Robinson helikoptergyárnak kíván konkurenciát teremteni. A mögöttük lévő 30 éves kisgépes merev szárnyú tervezési és gyártási tapasztalat pedig elképzelésük szerint kellő szakmai hátteret jelent számukra a tekintetben, hogy valóban versenyképes helikoptert gyártsanak a piac számára.

 Illusztráció: Diamond Aircraft