2024 március 29

RSS Facebook

2017. március 09. csütörtök, 09:29

Levegőben a harmadik Pilatus PC–24-es jet Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

Március 6-án levegőbe emelkedett a svájci Pilatus repülőgépgyár új, PC–24-es üzleti jetjének a harmadik példánya, amelyet a típus berepülési programjához használnak majd a svájciak. A P03-as gyári számú gép – amely minden tekintetben megegyezik a későbbiekben immár szériában gyártott példányokkal – reggel 9.45-kor emelkedett fel a Pilatus repülőgépgyár buochsi repülőteréről. A HB–VSA lajstromjelű gép összesen két óra öt percet töltött a levegőben, amelyet követően visszatért a gyári repülőtérre. Ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a PC–24-es típus berepülési programja.






A PC–24-es sugárhajtású üzleti gép a nagy múltú svájci Pilatus repülőgépgyár legújabb modellje, amelyet a nagy sikerű PC–12-es turbólégcsavaros repülőgépből fejlesztettek tovább immár gázturbinás meghajtással. Az új Pilatus business jet előnye az a többi sugárhajtóműves üzleti géphez képest, hogy ezzel is, akárcsak a PC–12-essel nem betonos repülőtereken is biztonságosan le- és fel lehet szállni, így ötven százalékkal megnőtt azoknak a repülőtereknek az elérhetősége az üzleti jeteket használók számára, akik a PC–24-essel kívánnak majd az úti céljukra eljutni. Illetve a PC–24-es az egyetlen olyan üzleti jet a világon jelenleg, amelynek nagy méretű teherajtó van a törzs hátulsó részén kialakítva, így olyan sporteszközöket és más nagy méretű tárgyakat is lehet vele szállítani, amelyek egyetlen más sugárhajtású üzleti gép kargóterébe sem férnek be.


A PC–24-es első prototípusa 2015 májusában hajtotta végre a szűzfelszállását, amelyet követően még ugyanannak az évnek a novemberében követett a P02-es gyári számú második elkészült repülőgép szűzfelszállása. Ennek a folyamatnak volt a következő lépcsője a P03-as gyári számú példány március 6-ai első repülése. Az első két prototípus ez idáig már több, mint 1350 órát töltött a berepülési program keretében a levegőben, amelyhez immár a harmadik példány is csatlakozott. Az előzetes tervek szerint ez év végén kaphatja majd meg a PC–24-es a típusalkalmassági bizonyítványát a svájci légügyi hatóságtól, amint sikeresen befejeződik a berepülési program. Ezt követően kezdődhet el annak a már eladott 84 darab gépnek a végszerelése és átadása, amelyet már ez idáig megrendeltek a különböző ügyfelek a Pilatus gyártól.

Fotó: Pilatus Aircraft Co.