2024 április 24

RSS Facebook

2016. június 01. szerda, 20:59

ILA Berlin 2016 nyitó napi látványosságok Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Június elsején nyitott idén az ILA 2016 Berlin repülési világkiállítás és vásár, igaz nem a terveknek megfelelően, mert a tíz órás kezdést elmosta egy hatalmas zivatar. Végül egy órakor tisztult ki annyira az időjárás, hogy a nyitó helikopteres kötelék fel tudott szállni, de az azt követően A400M-nek is legalább fél órát kellett járó motorokkal ahhoz várnia a földön, hogy a bemutató programját lerepülhesse. Annyira cudar volt az időjárás, és alacsony a felhőalap, hogy a Luftwaffe büszkesége, a Eurofighter Tájfun is csak vízszintes manővereket tudott végrehajtani az alatt az idő alatt, amit a szervezőktől kapott a megnyitó időpontjára.

Ami a kiállítást illeti, idén mintha szerényebb lenne a felhozatal a korábbi évekhez képest, s a tekintetben is változott a felállás, hogy a kiállítás és vásár nem egész héten át tart, hanem csak szerdátó szombatig, ami jelentős változás a korábbi páros évekhez képest. Az ma nem derült ki, hogy mi ennek az oka. A szervezők lelkesedése csappant meg, vagy inkább kiderült, hogy a repülőipar résztvevői nem bírnak el, és nem akarnak kifizetni évi két olyan rendezvényt Európán belül, amelyen kötelező a részvétel. Viszont, ha már lehet választani, akkor inkább a nagyobb hagyományokra visszanyúló farnborough-i világkiállítást választják és nem a Berlinit.


Mindenesetre ennek ellenére sikerült újdonságokat és kuriózumokat kicsípni a kilállított repülőgépek között, ami azért azt érzékelteti, hogy vanna olyan piaci szereplők, amelyeknek nagyon fontos, hogy minden olyan eseményen megjelenhessenek, amelyen esély van arra, hogy eladjanak a portékájukból. Íme egy kis ízeliítő az idei felhozatalból. Bővebb, részletes beszámolót az Aeromagazin júliusi számában közlünk a berlini seregszemlérő.

Az Airbus szinte az egész családot felvonultatta. A sort az A320neo kezdte

Az A350XWB bemutatórepülést is tartott

Az A380-ast idén is az Emirates színeiben mutatták be. Akinek van türelme kivárni a sort, az a fel is mehet a gépre

Az A400M idén már Luftwaffe színekben szerepel a shown

Az ukránok az Antonov An–178-asnak szeretnének vevőt találni

Az Airbus legújabb fejlesztése, a környezetbarát Bluecopter Demonstrator

A Grobe520T turbólégcsavaros repülőgép

Az Iron Maiden együttes túrné B 747-ese nem volt a kiállítás része, de amikor távozott, csinált egy alacsony áthúzást a nézőknek

A csehek modernizált L410NG turbólégcsavaros repülőgépének a prototípusa

A lengyel PZL által gyártott M15-ös könnyű katonai futár és szállítógép

Az ukrán Motor Szics is elhozta az általuk gyártott új generációs TV3-as hajtóművel ellátott Mi–8-as helikopterét

Ma már igazi kuriózumnak számít a MiG–29-es repülése. Idén a lengyel légierő kápráztatta el a közönséget a Fulcrummal

A svájci RUAG által gyártott régi-új Dornier 228NG


Immár új festéssel látható a lengyelek még szolgálatban lévő Szu–22-es harci gépe

Ja és még egy észrevétel. valószínűleg az sem tesz jót a kiállítás moráljának, hogy a seregszemle területén felállított virsli, hot dog és pizza árúsok egy tarifa alapján 4 euróért, azaz 1240 Ft-ért adnak egy fél literes mentes vagy buborékos vizet. De ugyanennyibe kerülnek a szénsavas üdítők és egy korsó sör is. Szóval, nem csoda, hogy ezért az árért a legtöbben nem a vizet választják...

Sajtos Zoltán

Fotó: Aeromagazin