2024 március 28

RSS Facebook

2015. december 09. szerda, 10:01

Megnyílt az NKH Légügyi Hivatalának a debreceni kirendeltsége Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

2015. december 8-án megnyílt a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának első, Budapesten kívüli kirendeltsége a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren. Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Légügyi Hivatal ezentúl helyben áll a hatósági szolgáltatások teljes spektrumával a Debrecenbe érkező és onnan felszálló utasok, a pilóták, a légitársaságok és a földi kiszolgáló szervezet szolgálatában. A közvetlenül nyújtott felügyeleti tevékenységgel a kirendeltség hozzájárul a repülés- és utasbiztonság növeléséhez éppúgy, mint a jogellenes cselekményekkel szembeni fellépéshez, amit a társszervezetekkel karöltve gyakorol.

A kirendeltség megnyitását a Debreceni Nemzetközi Repülőtér ugrásszerű fejlődése tette indokolttá. Az elmúlt három év alatt az innen fel- és leszálló járatok száma megduplázódott, az utasok száma megháromszorozódott. 2015 folyamán előzetes adatok szerint 170 ezer utas fordult meg a cívisváros légikikötőjében. Jelenleg heti 11 menetrendszerű járat köti össze Debrecent Londonnal, Milanóval és Eindhovennel, az idei nyári szezonban további heti hét charter járat juttatta el az utazó közönséget a legkedveltebb üdülési desztinációkba. A repülőtér a közeljövőben a járatszámok és az utasforgalom ismételt megduplázását tervezi.  A WizzAir belátható időn belül menetrendszerűvé teszi Malmöbe, Brüsszelbe és Párizsba Debrecenből indított járatait.
Dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei jogú Város alpolgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Debreceni Nemzetközi Repülőtér dinamikus fejlődése fontos szerepet tölt be a város gazdasági életében. Örömteli, hogy egy magyar hatóság is elismeri, hogy a debreceni repülőtér fejlődése megkövetelte a hatóság kirendeltségének megnyitását. Éppen a legjobbkor, hiszen a tegnap bejelentett Lufthansa által indított müncheni járat, valamint a decemberben induló menetrendszerű járatok akár duplájára is növelhetik az utasforgalmat. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának állandó jelenléte megkönnyíti és gyorsabbá teszi a repüléshez kapcsolódó hatósági ügyek intézését a keleti régióban élők számára.
A sajtótájékoztatón elhangzott: a hatósági ügyintézők személyes jelenléte jelentős könnyebbséget jelent a debreceni ügyfelek számára is a legkülönfélébb eljárások bürokrácia-mentes lebonyolítása tekintetében.
A most megnyíló kirendeltség szolgáltató központú hatósági tevékenységet folytat majd, amelyet az állam és az ügyfél egyenrangúságának koncepciója jellemez, és az ügyféllel való együttműködés gyakorlata határoz meg. A helyben kiadott szakszolgálati engedélyek, a helyszíni eseményekkel kapcsolatban közvetlenül adott hatósági állásfoglalások gyorsabbá, gördülékenyebbé és olcsóbbá teszik az ügyintézést. A hatóság, a légitársaságok, a hajózó személyzet és a repülőtér üzemeltetője nagyon sok időt takarít meg azzal, hogy a hosszabb időtartamú vizsgáztatásokhoz, auditokhoz, szakmai egyeztetésekhez és konferenciákhoz már nem kell órákat utazni.



Győri Gyula, az NKH elnökének a köszöntője az iroda megnyitása alkalmából


Fotó: Író Zoltán/NKH