2024 április 23

RSS Facebook

2015. május 27. szerda, 10:01

Megkapta az EASA típusjogosítást az új Cessna Citation CJ3+ Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Megkapta az EASA-tól, azaz az európai repülésbiztonsági szervezettől (European Aviation Safety Agency) az amerikai Cessna Aircraft Company által gyártott új Citation CJ3+ a típusalkalmassági engedélyét. Ennek birtokában még az idei évben átveheti a típus első európai megrendelője a repülőgépét az amerikai gyártótól. A CJ3+ ugyanakkor már tavaly szeptemberben, négy hónappal a piaci bejelentését követően megkapta ezt a bizonyítványt az FAA-től, azaz az amerikai szövetségi légügyi hivataltól. A cég ennek megfelelően át is adott tíz példányt már az új CJ3+-ból tavaly év végét megelőzően az amerikai kontinensen.

Köszönhetően a típus 3778 km-es hatótávolságának a Citation CJ3+ nonstop képes elrepülni többek között Londonból Moszkvába vagy Kairóba, vagy Madridból Szentpétervárra, akár 9 utassal a fedélzetén. A géptípus legnagyobb utazómagassága 13 716 méter (FL450), amely jóval feljebb van mint az utasszállító repülőgépek által használt magasság, így a CJ3+-t használók el tudják kerülni a forgalmas légi útvonalakat. A CJ3-as legújabb változata 27 perc alatt emelkedik fel a 450-es repülési szintre teljes terheléssel.



Az új Citation CJ3+-t a Garmin 3000-es avionikával látták el, amely magában foglalja az új turbulenciát is jelző időjárásradart, a TCAS II-es veszélyes megközelítést előre jelző berendezést, a TAWS, veszélyes földközelség jelző berendezést, valamint az ADS-B automata műholdas helyzetmeghatározó rendszert. Emellett a CJ3+ 10 százalékkal fogyaszt kevesebb üzemanyagot, mint a hasonló kategóriájú más üzleti gépek, s repült óránként 5 százalékkal kevesebb a karbantartási költsége is.


Fotó: Cessna