2024 március 28

RSS Facebook

2015. május 08. péntek, 13:33

Kirepült az első női F–35-ös pilóta Kiemelt

Értékelés:
(3 értékelés)

Május 5-én repült első alkalommal az amerikai légierő (US Air Force) első női F–35 Lightning II-es pilótája. Az első hölgy Christine Mau alezredes, a 33. vadászrepülő ezred műveleti egységének a parancsnok-helyettese, aki 14 óra szimulátoros átképzést követően ülhetett be az 5. generációs F–35-ös pilótafülkéjébe, hogy végrehajtsa vele az első önálló repülését. (A típusnak nincsen kétüléses kiképző változata). Mau alezredes korábban F–15E Strike Eagle pilóta volt. Rajta kívül eddig összesen 87 pilóta kapott átképzést az F–35-ös légierős változatára a US Air Force-nál az elmúlt négy évben.

Az F–35-ösön újonnan repülő vadászpilóták első feladata a legelső önálló felszállás során orientációs repülés, hogy megszokja a pilóta a különbséget a korábbi repült típusához képest, ami lehetett F–15-ös Eagle, F–16-os Fighting Falcon, F–15E Stike Eagle vagy A–10-es Warthog. Az amerikia légierőnél egyébként több mint 20 éve repülnek már nők harci repülőgépeken.

Mau alezredes a repülését köveően azzal viccelődött, hogy az egyetlen különbség közte és a férfi F–35-ös vadászpilóták között mindössze az, hogy az ő g-ruhája, sisakja és maszkja az egyelten, amely exra kis méretű. Szerinte ugyanis a katonai repülőgép nem különbözteti meg, hogy milyen nemű pilóta vezeti, mindenki, aki a piltafülkéjébe ül ugynolyan magas színvonalon kell, hogy teljesítsen, legyen bármi is a rá bízott feladat.

Mau alezredes komoly harci tapasztalatokkal is rendelkezik, mivel 2011-ben részt vett az amerikai légierő afganisztáni missziójában is, mint a 389. expedíciós vadászrepülő század beosztottja. Mi több, tagja volt annak a köteléknek, amelynek a tagjai csak női repülőkből és földi kiszolgálókból álltak Afganisztánban. Az alezredes egy olyan F–15E géppárban repült a Kunar-völgy légterében, amely légi támogatást nyújtott a térségben szolgáló koalíciós és afgán erőknek. Ennek az egységnek a pilótái, a radarkezelői, illetve a műszakiai is mind hölgyek voltak.

Fotó: USAF