2024 március 29

RSS Facebook

2015. április 16. csütörtök, 14:56

Nagyobb területen folytatják tovább az MH370-es járat keresését Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Ma közös sajtótájékoztatón jelentette be a maláj, az ausztrál és a kínai kormány illetékese, hogy további 60 ezer négyzetkilométerrel megnövelik azt az Indiai-óceáni kutatási területet, ahol a tavaly eltűnt maláj MH370-es járat lehetséges roncsait keresik. A hírt Kuala Lumputban közölte Warren Truss ausztrál miniszterelnök-helyettes, Liow Tiong La, maláj közlekedési miniszter és Yang Chuangtang, kínai közlekedési miniszter.

Ezzel a teljes kutatási terület nagysága immár 120 ezer négyzetkilométeresre növekszik. Ez az a nagyságú terület a szakemberek szerint, ahol az eddig rendelkezésre álló adatok és nyomok alapján az eltűnt gép roncsainak a megtalálása a legnagyobb valüszínűséggel lehetséges. Ez az új terület továbbá 95 százalékban fedi le azt az útvonalat, ahol az MH370-es járat feltételezhetően repült.

A kutatási területet így minden égtáj felé megnövelik, azaz északra, keletre, délre és nyugatra egyaránt. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy eddig az elsődlegesen feltételezett eltünési terület több mint 60 százalékát átfésülték már a kutató-mentő repülőgépek és hajók, s ha ebben az ütemben folyik tovább a keresés, akkor ezzel a feladattal május végére végezhetnek az akcióban részt vevő egységek.

Az ausztrál miniszerelnök-helyettes szerint az újabb kutatási zóna átvizsgálása további egy évet vehet majd igénybe, amennyiben azt az időjárási viszonyok megengedik az elkövetkezendő hónapokban. Az első 60 ezer négyzetkilométer átfésülésével pedig befejeződik annak a területnek az átvizsgálásáa, ahol elsődlegesen elő kellene, hogy kerüljenek a gép lehetéséges maradványai.

Az újabb kutatási fázis költségei várhatóan mintegy további 39 millió USA dollárba kerülnek, amely költségek azért alacsonyabbak mint a korábbiak voltak, mert a felderítésben részt vevő hajók és repülőgépek immár a helyszínen vannak, így nem kerül további összegbe az oda juttatásuk. Ausztrália és Malajzia ez idáig már mintegy 100 millió USA dollárnyi összeget költött a küldetés első fázisára.

A Malaysia Airlines MH370-es Kuala Lumpur-Peking járata 2014. március 8-án tűnt le a radarképernyőkről 227 utassal és 12 főnyi személyzettel. A gép hollététéről azóta semmilyen információ nem került napvilágra.